Maiden Crowns & Doodskronen

Ma-scriptie: Edens, E., 2017. (In)Visibly Crowned? Research on “maiden crowns”: their presence and archaeological visibility in graves from Plechelmusplein, Oldenzaal. Master scriptie Rijksuniversiteit Groningen, Pre- en Protohistorie van Noordwest Europa.

Zie ook: scriptie-database van het uitvaartmuseum Tot Zover.

GIA Beste Masterscriptie 2017; nominatie W.A van Es-prijs 2017

Artikel: Edens, E., Panhuysen, R.G.A.M., & Schreurs, J., 2017. Groene schedels: de grafkronen van Oldenzaal. Tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, uitgave nummer 1, januari 2017, pp.24-25.

Voorbeeld van een kroon; uit Marktplatz, Neukalen (Landkreis Mecklenburgische Seenplatte)(referentie)

Mijn scriptie-onderzoek naar de “maiden crowns” (dodenkronen, maagdenkronen, Totenkrone) van Oldenzaal heeft uiteindelijk geresulteerd in een groot onderzoek naar het begravingsritueel uit de 17e – 19e eeuw waarbij ongehuwden werden begraven met een zogenaamde kroon. Dit onderzoek is één van de eerste grootschalige onderzoeken naar dit specifieke ritueel geweest. Hierbij wordt zowel de historische alsook de archeologische kant van dit ritueel onder de aandacht gebracht. Het blijft namelijk archeologisch gezien een erg lastig ritueel om te onderzoeken en te “vinden”. Vergelijkingen met het buitenland worden ook gemaakt: een goed overzicht van dit ritueel in Europa is ook te vinden in de scriptie.

Momenteel ben ik aan het proberen om dit onderzoek verder voort te zetten. Communicatie met onderzoekers uit de rest van Europa is er; een publicatie is het doel.